英国奥尔德姆市玛姬疗养中心

2017-09-25 00:22

空间设计空间设计对于内容而非形式的关注贯穿整个设计理念,创造了一个优质的、比例恰当而又简约的惊喜之盒。建筑师通过一种出乎意料而有力的方式将自然、日光以及地面和天空的景色引入室内。在建筑的正中央是一颗大树,它生长在一个不对称的庭院中间,而整个建筑就翱翔在这个庭院之上。由此创造了一个模糊的空间,人们无法确认是在树屋之内还是之外。它是对于我们与自然的疏离的一个追问,也是对于人性中必须待在室内但是又渴望去室外的矛盾心理的回应。

The building design is deliberately less about form and more about content. A well-made, carefully proportioned, simple box of surprises. Nature and daylight and the view of the ground below and sky above (the strong presence of outside) has been brought into the interior in an unexpectedly powerful way; a large asymmetrical hole through which a tree grows marks the centre with an absence. The building hovers over a new tree garden; the resulting inside/out ‘tree house’ typology and shelter created questions our removed relationship to nature, and simultaneously embraces the human contradiction of needing to be inside but preferring to be outside.